Blogs·Schuldhulpverlening

Eigen schuld, dikke bult? Echt niet!

Eigen schuld, dikke bult, je bent er immers zelf bij? Zeg dat nooit en denk vooral niet dat het jou niet kan overkomen! Het kan iedereen overkomen! Een op de vijf Nederlandse gezinnen zit in of op de rand van de financiële problemen. Het is heel makkelijk om in de schulden te geraken en des te moeilijker is het om daar weer uit te komen.

Echtscheiding, ziekte, baanverlies, wie kent er niet iemand die op zo´n manier in de schulden is geraakt. Ook uitkeringsgerechtigden vormen een kwetsbare groep. Simpelweg omdat het inkomen niet erg hoog is. Extra kwetsbaar is de groep die net van een baan in een uitkering terecht is gekomen. De ervaring leert dat als het inkomen toeneemt,  het uitgavenpatroon het vanzelf meebeweegt. Maar andersom is dat niet zo; daar zit een vertraging in. En vaak zit je dan al in de problemen voordat je goed en wel wakker bent.

Een klassiek van ‘stiekeme’ schuldenopbouw zijn de toeslagen van de Belastingdienst. Die zijn gebaseerd op een geschat inkomen. Pas achteraf wordt gekeken of het klopt. Aangezien die regelingen best ingewikkeld zijn, gaat ere nog weleens wat fout. Gevolg? Je moet terugbetalen, dat lukt niet, je krijgt schulden. Schulden die automatisch oplopen.

Inmiddels weten we uit wetenschappelijk onderzoek dat de stress van het hebben van schulden zorgt dat je minder goed in staat bent goede beslissingen te nemen. Waardoor het nog lastiger wordt om de problemen aan te pakken. De paniek leidt vaak tot kortetermijnoplossingen – lenen, het ene gat met het andere vullen – die het alleen maar erger maken. Dit inzicht uit de hersenwetenschap heeft zelfs tot een nieuwe methode van schuldhulpverlening geleid. Uitgangspunt is dat mensen die schaarste ervaren daardoor de stress van dat tot dag leven, onverstandige beslissingen nemen en lijden aan tunnelvisie. Die stress moet dus eerst aangepakt worden om uiteindelijk weer financieel zelfredzaam te worden.

De mentale kant van de schuldhulpverlening is dan ook net zo belangrijk als de praktische kant, het opschonen van het huishoudboekje. Mensen met schulden schamen zich daar vaak voor, terwijl erover praten de eerste stap naar de oplossing is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *